Prekių katalogas

Kaip Pasigaminti Mielių Starterį

  • Kas Yra Mielių Starteris

    Mielių starteris dažniausiai daromas su skystomis mielėmis, nes jos yra brangesnės už sausas. Pagrindinis starterio tikslas yra padauginti mielių ląsteles, taip pat pagyvinti jas. Iš tiesų, mielių starterio darymas, yra ne kas kita, kaip mini alaus kiekio darymas. Skirtumas tas, kad darant starterį, fokusuojamąsi į mielių ląstelių padauginimą ir jų pagyvinimą, o starterio skonis - visiškai nesvarbus. Darant alų - fokusuojamąsi į jo skonį.

    Mielių Starterio Privalumai

    Tinkamas mielių ląstelių kiekis užtikrins greitą ir sveiką fermentaciją, mielės nestresuos ir neprigamins nepageidaujamų cheminių junginių(off flavors). Taip pat, tai yra geras būdas patikrinti ar Jūsų mielės yra gyvybingos prieš fermentaciją.

    Jums reikės:

    Virimo puodo.

    Atitinkamo dydžio Kolbos arba kokio nors kito stiklinio indo. "Erlenmeyer flask" kolba tiks idealiai.

    Starterio suktuko(stir plate) su teflonu padengta, magnetine lazdele(galima apseiti ir be jų).

    Piltuvėlio.

    Aliuminio folijos.

    Dezifektanto(SaniClean), ar bet kokio kito.

    Ledo(galima apseiti ir be jo).

    Termometro.

    Salyklo ekstrakto. Gali buti sausas ar skystas. Arba verdant alų, galima atidėti reikiamą kiekį misos, laikant ją sandariame inde, šaldytuve. Starteriui misos klampumas turi būti 1.030-1.040(SG)

    Žinoma skystų mielių, pvz.: "White Labs" ar kitų.

    Eiga

    a) naudojant sausą ar skystą salyklo ekstraktą

    1. Ištraukite mieles iš šaldytuvo, palaikykite kambario temperatūroje apie 2-3 val.

    2. Pasverkite sausą arba skystą salyklo ekstraktą. Norint gauti reikiamą klampumą (1.030 - 1.040 SG), jums reikės 100 g sauso salyklo(DME), 1-am litrui vandens. Jeigu naudojate skystą salyklo ekstraktą(LME), jo jums reikės 20 % daugiau, t. y. 120 g į 1 litrą vandens. Kokio dydžio sarterį daryti, galite nuspręsti naudodamiesi įvairiais skaičiuotuvais, kuriuos rasite internete, Pvz.: Brewers Friend "Yeast pitch rate and starter calculator"

    3. Užkaiskite virimo puodą su reikiamu vandens kiekiu.

    4. Užvirus vandeniui, po truputį įberkite sausą arbą skystą salyklo ekstraktą ir gerai išmaišykite, užvirus, stenkitės maišyti , kad turinis neišbėgtų per viršų, kol putojimas apstos. Virkite apie 15 minučių.

    5. Švara, darant starterį yra ypatingai svarbi. Tad, kol jūsų starterio misa verda, dezinfekuokite visą įrangą, kurią naudosite: virimo puodo dangtį, mielių pakelį, žirkles(mielių pakelio atidarymui), termometrą, starterio indą, piltuvėlį, aliuminio foliją.

    6. Artėjant virimo galui, paruoškite šaldymo vietą kriauklėje, įpildami vandens ir ledukų. Starterio misos šaldymui galite naudoti bet kokį kitą indą, didesnį nei virimo puodas.

    7. Pasibaigus virimui, uždenkite puodą su dezinfekuotu dangčiu ir įdėkite į šaldymo indą ar kriauklę, su paruoštu vandeniu ir ledukais.

    8. Patikrinkite temperatūrą dezinfekuotu termometru ir kai ji nukris iki 21-24 C, ištraukite puodą iš šaldymo indo ar kriauklės.

    9. Atšaldytą misą supilkite į dezinfekuotą kolbą ar kitą, jūsų pasirinktą, dezinfekuotą indą. Taip pat supilkite skystas mieles ir uždenkite dezinfekuota aliuminio folija.

    10. Uždėkite kolbą ant starterio suktuko(Stir plate).

    Mielių ląstelėms pasidauginti užteks 12 - 24 valandų. Praėjus šiam laikui, kolbą ar kitą jūsų naudojamą indą, rekomenduojama įdėti į šaldytuvą, kad mielės nusėstų ant indo dugno, tam pakaks 12-24 valandų. Gautas mieles patartina naudoti kuo greičiau ir ne ilgiau nei po 1 savaitės, priešingu atveju reikės pakartoti procedūrą iš naujo. Patartina paplanuoti, pvz.: jeigu ruošiatės virti alų šeštadienį, tai starterį darykite trečiadienį, ketvirtadienį išjunkite starterio suktuką(Stir plate) ir leiskite mielėms pastovėti be deguonies tiekimo apie 6 - 12 val., kad jos prisigamintų glikogeno ir trechalozės atsargas, o penktadienį įdėkite kolbą į šaldytuvą, kad mielės nusėstų. Virimo dieną, t.y. šeštadienio rytą, išimkite starterio kolbą iš šaldytuvo ir nupilkite starterio misą, šiek tiek paliekant, kad po to galėtumėte lengvai sumaišyti su mielėmis. Idealiai mielių temperatūra turėtu būti panaši su jūsų ką tik išvirtos, atšaldytos misos ir planuojamos fermentavimo temperatūros. Jeigu mielių temperatūra ženkliai skirsis nuo atšaldytos misos temperatūros, mielės gali patirti šoką, dėl to, gali sutrikti dauginimosi procesas ir vėliau nukentėti fermentacija.

    b) Naudojant jūsų pačių pagamintą misą.

    1. Galite specialiai pasigaminti misos starteriams. Įprastą virimo dieną virti šiek tiek daugiau nei reikia, ir po to, įpilti reikiamą virtos misos kiekį į tinkamą indą, ir atšaldžius laikyti šaldytuve. Geriausiai tiks šviesus salyklas, o misos klampumas turi būti 1.030 - 1.040 SG

    2. Alaus virimo dieną, prieš pradedant visą procesą, ištraukti paruoštą misą iš šaldytuvo ir ją užvirinus, virti apie 15 min.

    3. Švara, darant starterį yra ypatingai svarbi. Tad, kol jūsų starterio misa verda, dezinfekuokite visą įrangą, kurią naudosite: virimo puodo dangtį, mielių pakelį, žirkles(mielių pakelio atidarymui), termometrą, starterio indą, piltuvėlį, aliuminio foliją.

    4. Artėjant virimo galui, paruoškite šaldymo vietą kriauklėje, įpildami vandens ir ledukų. Starterio misos šaldymui galite naudoti bet kokį kitą indą, didesnį nei virimo puodas.

    5. Pasibaigus virimui, uždenkite puodą su dezinfekuotu dangčiu ir įdėkite į šaldymo indą ar kriauklę, su paruoštu vandeniu ir ledukais.

    6. Patikrinkite temperatūrą dezinfekuotu termometru ir kai ji nukris iki 21-24 C, ištraukite puodą iš šaldymo indo ar kriauklės.

    7. Atšaldytą misą supilkite į dezinfekuotą kolbą ar kitą, jūsų pasirinktą, dezinfekuotą indą. Taip pat supilkite skystas mieles ir uždenkite dezinfekuota aliuminio folija.

    8. Uždėkite kolbą ant starterio suktuko(Stir plate).

    Mielių ląstelėms pasidauginti užteks 12 - 24 valandų. Praėjus šiam laikui, kolbą ar kitą jūsų naudojamą indą, rekomenduojama įdėti į šaldytuvą, kad mielės nusėstų ant indo dugno, tam pakaks 12-24 valandų. Gautas mieles patartina naudoti kuo greičiau ir ne ilgiau nei po 1 savaitės, priešingu atveju reikės pakartoti procedūrą iš naujo. Patartina paplanuoti, pvz.: jeigu ruošiatės virti alų šeštadienį, tai starterį darykite trečiadienį, ketvirtadienį išjunkite starterio suktuką(Stir plate) ir leiskite mielėms pastovėti be deguonies tiekimo apie 6 - 12 val., kad jos prisigamintų glikogeno ir trechalozės atsargas, o penktadienį įdėkite kolbą į šaldytuvą, kad mielės nusėstų. Virimo dieną, t.y. šeštadienio rytą, išimkite starterio kolbą iš šaldytuvo ir nupilkite starterio misą, šiek tiek paliekant, kad po to galėtumėte lengvai sumaišyti su mielėmis. Idealiai mielių temperatūra turėtu būti panaši su jūsų ką tik išvirtos, atšaldytos misos ir planuojamos fermentavimo temperatūros. Jeigu mielių temperatūra ženkliai skirsis nuo atšaldytos misos temperatūros, mielės gali patirti šoką, dėl to, gali sutrikti dauginimosi procesas ir vėliau nukentėti fermentacija.

  • Prenumeruok

    Informacija